11 Jun
2021
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

Obeležen Svetski dan secesije u Zrenjaninu

Secesija ili Art Nouveau je umetnički pravac koji je nastao krajem 19. veka kao vid pobune protiv tadašnjih ustalјenih akademskih obrazaca. U arhitekturi i drugim vidovima umetničkog stvaranja se manifestovao na različite načine širom Evrope. Od 2013. godine ovaj umetnički pokret se obeležava 10. juna kao Svetski dan secesije. Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je priredio program ,,Šetnja kroz zrenjaninsku secesiju” koji promoviše ovaj stil u arhitektonskom nasleđu Zrenjanina.

U šetnji po starom gradskom jezgru, koju je vodio istoričar umetnosti Bojan Kojičić, posetioci su imali priliku da čuju priče o secesijskim zdanjima Zrenjanina, o njihovim vlasnicima i projektantima. Svako ko je prisustvovao sa željom da sazna više o graditeljskom nasleđu grada, dobio je primerak knjige u izdanju Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin: ,,Secesija u arhitekturi Zrenjanina“ i ,,Janoš Panji, graditelј Velikog Bečkereka“. Okupljanje je bilo na Trgu slobode, išlo se glavnom ulicom gde se nalazi najviše secesijskih zdanja, preko betonskog mosta na Trgu dr Zorana Đinđića, koji je podignut na mestu Velikog gvozdenog mosta u stilu secesije, odakle se pruža veličanstven pogled na palatu i pivaru Lazara Dunđerskog, pa do Pašićeve ulice br 5 (zgrada nekadašnje osnovne škole) i na kraju do Ulice vojvode Petra Bojovića kod tri Kuće Panji Janoša, gde se šetna i završila.

Sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture je dogovoreno da se, uz njihovu podršku, u Zrenjaninu svake godine obeleži Svetski dan secesije.

Saznati više: SECESIJA U ARHITEKTURI ZRENJANINA

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*