O nama (delatnost Zavoda)

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin osnovan je 12.01.2004. godine ( Rešenje Trgovinskog suda u Zrenjaninu br. 13/2004.) i najmlađi je Zavod u Srbiji. Međutim, ideja o stvaranju prve službe zaštite u Zrenjaninu javila se pre oko 30 godina, kada je u sklopu Narodnog muzeja, od pojedinih zaposlenih stručnjaka, formirana jedinica za zaštitu spomenika kulture koja je sarađivala sa nadležnim Pokrajinskim zavodom iz Novog Sada. Do osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, poslove na zaštiti i očuvanju graditeljske baštine na teritoriji grada Zrenjanina i drugih opština Srednjebanatskog okruga, obavljao je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada.
Saglasnost da ispunjava uslove za obavljanje delatnosti zaštite kulturnih dobara Zavod je dobio 07.09.2004. godine (Rešenje Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje i kulturu br. 106-022-00293/2004).

Osnivanjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji u svojoj nadležnosti pokriva teritoriju Grada Zrenjanina i četiri opštine Srednjebanatskog okruga (Novi Bečej, Nova Crnja, Sečanj i Žitište), stekli su se svi uslovi za planski i organizovani pristup istraživanju, valorizaciji, blagovremenom i adekvatnom čuvanju graditeljske baštine grada Zrenjanina i ostalih navedenih opština.

Već u prvim godinama rada, Zavod je izvodio radove na konzervaciji i restauraciji najugroženijeg arhitektonskog nasleđa, evidentirao nove arheološke lokalitete, pojedinačne arhitektonske objekte, ambijentalne urbane i ruralne celine, javne spomenike i znamenita mesta. Prioritet u programskoj orijentaciji  je publikovanje saznanja o kulturnom nasleđu Zrenjanina i drugih naseljenih mesta. U Zavodu rade stručnjaci konzervatori različitih struka, iz oblasti arheologije, etnologije i arhitekture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je nakon dve selidbe, konačno dobio svoj prostor. Danas je Zavod smešten u zgradi bivše Velikobečkerečke štedionice u samom centru grada u kojoj je nekada radila čuvena kafana Kruna.

——————————————————————————————————————————————-

DELATNOST ZAVODA
može da se podeli na nasledeće oblasti:

Izdavačka delatnost – publikacije

Oblasti istraživanja: