15 Jun
2016
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

predavanje HIDROTEHNIČKO NASLEĐE U SREDNJEM BANATU

U utorak 14.06.2016. godine u 19h u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, održaće se predavanje pod nazivom – Hidrotehničko nasleđe Srednjeg Banata.

Predavač je Branislav Milić, etnolog-konzervator, Viši stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Tribina 14. 6. 2016.

Tokom izlaganja predstaviće se pojedini hidrotehnički poduhvati vršeni tokom istorije, koji su omogućavali normalnu plovidbu na najvećim banatskim rekama, ali i otklanjali probleme sa suvišnim vodama, koje su najčešće ostajale u prostranim depresijama nakon njihovog izlivanja.
Problemi su trajnije rešavani tokom XIX i početkom XX veka, podizanjem brojnih hidrotehničkih građevina, pre svih kompleksi ustava sa brodskim prevodnicama i srpnim stanicama, od kojih je usled prestanka rada veliki broj devastiran ili porušen, ali ih je znatan broj i sačuvan, te su samim tim one postale deo kulturnog nasleđa ove sredine. Prikaz jednog dela tog nasleđa izvršiće se hronološkim redom, u skladu sa vremenom i potrebama za njihovim nastankom.

Kraj izlaganja je posvećen kompleksu stare crpne stanice „Čenta“, koji će se nakon prenamene delatnosti u ugostiteljsko-turistički objekat, premijerno predstaviti javnosti kao „primer dobre prakse“. Radovi na kompleksu se privode kraju, a njegovim otvaranjem dobićemo ugostiteljsko-turističku ponudu, jedinstvenu ne samo za područje Vojvodine i Srbije, već čitavog regiona.

Branislav Milić

ranije aktivnosti:

Katalog izložbe ,,Graditeljsko i hidrotehničko nasleđe u Vojvodini”

izložba ,,GRADITELJSKO I HIDROTEHNIČKO NASLEĐE U VOJVODINI”

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*