7 Nov
2022
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

Završeni konzervatorsko – restauratorski radovi na delu palate Trgovačke akademije u Zrenjaninu

Investitor: Pokrajinski sekreterijat za obrazovanje
Izvođač radova: ORNAMENT INVESTINŽENJERING DOO BEOGRAD
Podizvođač: Nataša Petrović, slikar konzervator sa saradnicima
Projektno-tehnička dokumentacija: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin (Željko Popov, mast.inž.arh i Dragana Šijak, dia)
Konzervatorski i građevinski nadzor: Željko Popov, mast.inž.arh i Stevan Gregović, dipl.inž.građ.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Oktobra 2022. godine završeni su radovi na restauraciji centralnog rizalita južne fasade (fasada ka jezeru) zgrade nekadašnje TRGOVAČKE AKADEMIJE (danas Srednja elektrotehnička i građevinska škola ,,Nikola Tesla”) u Zrenjaninu. Finansijska sredstva obezbedio je Pokrajinski sekreterijat za obrazovanje, a radove je izvodila firma ,,Ornament investinženjering” iz Beograda, specijalizovana za konzervatorsko – restauratorske radove na istorijskim zgradama. Na izradi slikane dekoracije angažovana je Nataša Petrović, slikar – konzervator, Mladen Anđelković, slikar, Želko Popov, arhitekta – konzervator (Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin) i ostali saradnici.

Palata Trgovačke akademije
Centralni rizalit nakon restauratorskih radova, oktobar 2022.
Glavna vrata

Restauracija zgrafito crteža

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada (koji je do osnivanja Zrenjaninskog zavoda 2004. godine bio nadležan za ovu teritoriju) je u saradnji sa stručnjacima iz Narodnog muzeja Zrenjanin izradio projektno – tehničku dokumentaciju na osnovu koje su izvedeni konzervatorsko – restauratorski radovi na fasadi još osamdesetih godina 20. veka. Radovi su obuhvatili deo fasade od centralnog rizalita do ugla sa Subotićevom ulicom i cela fasada u Subotićevoj. Međutim, obnova ostalih zidnih površina je započeta, ali nikad završena. Nakon četiri decenije stekli su se finansijski uslovi za nastavak započetog posla.

Izvedeni radovi na centralnom rizalitu rezultat su izuzetne saradnje stručnjaka zrenjaninskog zavoda i izvođača radova. Poseban izazov za sve učesnike u ovom procesu je rekonstrukcija zgrafito crteža u spratnom delu fasade, budući da su jedini izvori originalnog izgleda tehnički crteži koje je izradio Pokrajinski zavod. Stare fotografije palate su takođe korišćene kao istorijski izvor. Restauracija zgrafito crteža je poverena Nataši Petrović, slikarki – konzervatoru, ali se zbog složenosti posla i kratkih rokova priključio slikar Mladen Anđelković i arhitekta – konzervator Željko Popov (Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin).

Saznati više o restauraciji fasade: ZGRAFITO TEHNIKA PONOVO KRASI FASADU NEORENESANSNU ZGRADU U ZRENJANINU.

Nasatavak radovi na levom krilu palate nastaviće se kada za to bude obezbeđena finansijska podrška.

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*