21 Jan
2020
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

Izložba ,,Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu”

U petak 24. januara, sa početkom u 19 časova, u Narodnom muzeju Zrenjanin (Mali salon), otvorena je izložba ,,Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu, autora Branislava Milića, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
Realizacija izložbe je omogućena sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

Izložbom Narodno graditelјstvo Mađara u srednjem Banatu se predstavlјa Mađarska nacionalna zajednica, koja je poput drugih manjinskih zajednica u Vojvodini uspela da sačuva svoj nacionalni identitet, negujući sopstveni jezik, folklor i narodnu tradiciju.

Prikazom graditelјskog fonda Mađara u regiji srednjeg Banata, stručna i šira javnost, a posebno školska omladina imaće priliku da se upoznaju sa vrednostima graditelјskog nasleđa koje još uvek postoji u selima u kojima živi mađarska nacionalna manjina, a prateći katalog predstavlјa dokumentarnu zabelešku o stanju tog nasleđa krajem druge dekade 20. veka. Upoznavanjem i sa drugim momentima iz istorije ove nacionalne zajednice, više ćemo uvažavati i poštovati ne samo njene kulturno-istorijske vrednosti već i čitav mađarski narod, što zapravo i jeste poruka ovih programa.

Izložbu prati štampani KATALOG na srpskom i mađarskom jeziku i makete pet kuća i jedne okućnice sa graditelјskim odlikama, karakterističnih za Mađare u srednjem Banatu. Makete su izradili učenici treće godine srednje Elektro tehničke škole „Nikola Tesla“ Zrenjanin.

Izložba je otvorena 24. 01. 2020. u 19. časova, a trajaće do 07. 02. 2020. godine.

Na otvaranju izložbe, pored autora Branislava Milića, o izložbi je govorila i dr Marija Silađi, arhitekta, specijalista za zaštitu spomenika, a izložbu je otvorio Milan Mrkšić, sekretar skupštine grada i Jožef Stojko, član Izvršnog veća gradske uprave Grada Zrenjanina. Na otvaranju izložbe prisustvovali: njegova ekselencija konzul Republike Mađarske u Srbiji Peter Šarlai, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Atila Juhas, načelnica odeljenja za ostvarivanje prava nacionalnih manjina pri Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Žužana Macko i član Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara Atila Molnar.

sa otvaranja izložbe

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Autor izložbe Branislav Milić po zanimanju je dipl. etnolog, a zaposlen je od 2004. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kao Viši konzervator-istraživač. Pored redovnih poslova na istraživanju, evidentiranju, proučavanju, valorizaciji i reviziji narodnog graditelјstva, industrtijskog, tehničkog, a posebno hidrotehničkog nasleđa na području srednjeg Banata, izuzetno je aktivan na prezentaciji istih. Autor je brojnih izložbi i kataloga, izlažući u zemlјi i inostranstvu.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Uredio:
Bojan Kojičić, istoričar umetnocti

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*