25 Dec
2018
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

Kuća dr Slavka Županskog kao Muzej nacionalne istorije

Adresa: Svetosavska 4
Vreme gradnje: druga polovina 19. veka
Rekonstrukcija: 1920. godine
Projekat rekonstrukcije: arh. Dragiša Brašovan
Stil: neobidermajer

Grad Zrenjanin je decembra 2018. godine otkupio deo kuće u kojoj je živeo i radio dr Slavko Županski (Melenci 1880 – Zrenjanin 1959) advokat, političar i vođa srpskog nacionalnog pokreta u Banatu u vreme Austrougarske monarhije i Prvog svetskog rata. Bio je osnivač (31.10.1918) i predsednik Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku. Nakon oslobođenja, od decembra 1918. do septembra 1919. godine obavljao je funkciju velikog župana Torontalske županije.

Zbog značaja lika i dela dr Slavka Županskog za grad Zrenjanin, kao borca za srpsko nacionalno pitanje u Austrougarskoj monarhiji, rodila se ideja da se u kući formira depandans Narodnog muzeja Zrenjanin, odnosno spomen kuća posvećena njemu i Srpskom narodnom odboru. Pored istorijske vrednosti, kuća ima i značajnu arhitektonsku vrednost, jer je projekat njene rekonstrukcije izradio Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata 20. veka.


Osamdesete godina 20. veka (foto: Vukica Popović, Narodni muzej Zrenjanin)

Dragiša Brašovan je boravio u Velikom Bečkereku 1919. i 1920. godine obavljajući funkciju gradskog arhitekte. Iz Budimpešte u Veliki Bečkerek došao je na poziv svog zeta, tadašnjeg velikog župana Torontalske županije – advokata dr Slavka Županskog. Pored kuće Županskog, uradio je projekat rekonstrukcije zgrade Srpske zadružne banke, vilu gradonačelnika dr Zoltana Perišića, na žalost srušenu, projekat adaptacije pozorišta, a kruna njegovog stvaralaštva u Bečkereku je Sokolski dom. (Saznati više: Graditeljska delatnost Dragiše Brašovana u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu))

Županski je još 1913. godine zajedno sa svojom suprugom Anicom Brašovan, nakon povratka sa školovanja iz Budimpešte, kupio kuću iz 19. veka u neposrednoj blizini Srpske pravoslavne crkve Uspenja Bogorodice i parohijskog doma u Svetosavskoj ulici. Županski je od mladog i perspektivnog gradskog arhitekte Dragiše Brašovana naručio projekat rekonstrukcije svoje kuće koja je obuhvatala preoblikovanje fasade, adaptaciju enterijera i dogradnju u dvorišnom delu. Ulična fasada je dekorisana gipsanim ornamentima iz repertoara klasicizma: girlande, cvet i listovi akantusa u polјima iznad prozorskih otvora, a na trougaonom timpanonu ajnforta nalazi se floralni preplet sa rogovima izobilјa i maskeronom Merkura. Obrada kolske kapije, u vidu kasetiranih romboidnih polјa, identična je stolariji Srpske zadružne banke. Celokupan likovno-arhitektonski sklop fasade pripada idiomu neobidermajer stila, što ovu kuću po originalnosti izdvaja iz korpusa istorijskih građevina Zrenjanina.


Dekoracija fasade (2008. godina. Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Dekoracija iznad ajnfort prolaza (2008. godina. Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Izgled celog objekta sa degradiranim delom (2008. godina. Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Prizеmna stаmbеna kuća sа širokim uličnim frоntоm i dvа dvоrišnа krilа, iako samo polovično očuvana, jedna je od najinteresantnijih građevina u ovoj ulici. Pvоbitnо, kuća је nа desnom kraju imаlа ајnfоrt kapiju koja je uklonjena zbog pretvaranja kolskog prolaza u lokal. Desna polovina kuće ima očuvanu fasadu dok je leva u potpunosti degradirana uklanjanjem celokupne dekoracije i probijanjem otvora za lokale bez ikakvog arhitektonskog smisla i reda. Kuća je ovim prepravkama (pre oko tri decenije polovinu kuće je vlasnik prodao nakon čega je pretvorena u lokale) u velikoj meri izgubila svoju arhitektonsku celovitost, ali je ipak moguće na osnovu očuvanog dela izvesti njenu kompletnu rekonstrukciju, što bi bilo veoma važno s obzirom na njen istorijski značaj za grad!


Stolarija (2018. godina. Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Kuća kao muzej. Predstojeći koraci

Od smrti arhitekte Slavka (unuka dr Županskog) i njegove majke, u kući niko nije živeo. Krov je prokišnjavao, a fasada i spolјna stolarija nalazile su se u lošem stanju. Naslednici, koji više ne žive u Zrenjaninu, nisu imali interesa i finansijskih mogućnosti da održavaju kuću, a zbog stepena zaštite koju uživa, nije dozvolјena promena spolјnog izgleda, uz minimalne intervencije u enterijeru. Da nije postala vlasništvo grada, ona bi i dalјe propadala, a zbog pomenutih ograničenja, ne bi bilo jednostavno pronaći zainteresovanog kupca. Ako bi joj se promenila namena (iz stambene u poslovnu), postojala bi opasnost od narušavanja njenog izgleda, odnosno od gubitka još jednog Brašovanovog  dela u Zrenjaninu. Na ovaj način je njena neizvesna sudbina izbegnuta.

Međutim, to je samo prvi korak. Nakon evidentiranja pokretnih predmeta u njoj, koje su obavili kolege iz Narodnog muzeja, i pripreme materijala za muzejsku postavku, 2022 i 2023 godine izvedeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na njenoj obnovi. (Tokom 2022. godine urađen je krov, spoljna stolarija, dvorišna fasada i enterijer. U 2023. izvedeni su radovi na restauraciji ulične fasade.)

U realizaciju ovog značajanog projekta, koji će obogatiti kulturni sadržaj u gradu, uklјučene su dve institucije kulture – Narodni muzej Zrenjanin i Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. 

Digitalna rekonstrukcija  originalne  ulične  fasade.
  Autor: arhitekta Dario Čupić

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bojan Kojičić, istoričar umetnosti

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*