3 Jul
2017
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

Promocija knjige ”Secesija u arhitekturi Zrenjanina”

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Grada Zrenjanina, u Baroknoj sali Gradske kuće, 27.6.2017. godine, promovisana je knjiga “Secesija u arhitekturi Zrenjanina”, autorke istoričarke umetnosti Vesne Majstorović. Još jedno značajno izdanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture o graditelјskom nasleđu Zrenjanina predstavili su, uz autorku, direktor Zavoda Milan Kovačević, istoričar umetnosti i konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dejan Radovanović i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Želјka Milošević, koja je pozdravila prisutne u ime lokalne samouprave.

“Objekti u stilu secesije sagrađeni su krajem 19. veka i intenzivno su građeni i razvijali se do početka Prvog svetskog rata. U knjizi su predstavlјena reprezentativna dela sagrađena u ovom stilu, a podigli su ih graditelјi iz lokalne sredine, zrenjaninski majstori, ali i školovani arhitekti koji su dolazili u naš grad iz Budimpešte, Praga ili Temišvara i podizali, pre svega, javne objekte”, objašnjava autorka  i dodaje da su vremenom ti objekti menjali namenu i autentični izgled.
“Na osnovu sačuvanih planova i izgleda fasada možemo precizno da utvrdimo u kolikoj meri su ti objekti sačuvali svoju originalnost i autentičnost. Od nekoliko desetina takvih zgrada, autentičnost je sačuvana samo kod manjeg broja objekata. Od onih koje sam predstavila u knjizi možda je petnaestak zadržalo izgled iz perioda izgradnje, a od njih je jedan deo proglašen za spomenike kulture, a drugi su pod režimom prethodne zaštite. S obzirom na njihovu vrednost, a dokazali smo da su to itekako vredne zgrade, trebalo bi u budućnosti na njih obratiti sigurno više pažnje”, zaklјučuje Vesna Majstorović.

Želјka Milošević pohvalila je napore Zavoda za zaštitu spomenika kulture da, kroz kontinuiranu izdavačku delatnost, doprinosi očuvanju i promociji graditelјskog nasleđa grada, ali i ukupnoj kulturnoj ponudi Zrenjanina.
“Međutim, koliko god da Zrenjanin ima bogato graditelјsko nasleđe, toliko oskudeva u knjigama i literaturi koja to nasleđe ostavlјa na proučavanje i čuvanje i budućim generacijama. Utoliko su vredniji pokušaji autora, kao što je Vesna Majstorović, da stečeno znanje i rezultate istraživanja sabere u jednom ovakvom izdanju i učini ga dostupnim kako stručnjacima u ovoj oblasti, tako i najširoj javnosti”, kazala je pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina tokom promocije knjige “Secesija u arhitekturi Zrenjanina”.

Ovde možete preuzeti knjigu u pdf formatu: Secesija u arhitekturi Zrenjanina

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*