26 Feb
2014
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

OBELEŽAVANJE DANA DRUŠTVA KONZERVATORA SRBIJE I 170 GODINA ZAŠTITE KULTURNOG NASLEĐA U SRBIJI

Saopštenje DRUŠTVA KONZERVATORA SRBIJE

Navršava se 170 godina od izdavanja Uredbe o zaštiti spomenika drevnosti 22. februara 2014. godine. Ovaj datum važan je u istoriji zaštite kulturnih dobara između ostalog za kulturni i nacionalni značaj Srbije koja se kao jedna od prvih zemalja Evrope rano opredelila da pravnim sredstvima štiti svoje kulturno nasleđe.
(Dan Društva konzervatora Srbije u Narodnoj biblioteci Srbije)

DAN DONOŠENJA UREDBE OBELEŽAVAMO KAO DAN DRUŠTVA KONZERVATORA SRBIJE!

DODELA NAGRADE ,,ZLATNA MISTRIJA”

U Narodnoj biblioteci Srbije održana je svečanost povodom obeležavanja Dana Društva Konzervatora Srbije i 170 godina od donošenja Uredbe o zaštiti spomenika drevnosti. Na svečanosti je dodeljena nagrada ,,Zlatna Mistrija” dipl.inž.arh. Dragani Šijak iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Nagrada se dodeljuje za uspešno ostvaren arhitektonski poduhvat u oblasti zaštite spomenika kulture u vidu simbola – kopije srednjovekovne mistrije (iz manastira Gradac) na kamenom postolju i diplome. Poduhvat podrazumeva: konzervaciju i uzorno koncipovan i vođen istraživački poduhvat čiji je ishod značajno doprineo i proširio saznanja o graditeljskom nasleđu.

(Zlatna mistrija je nagrada iz fonda prof.arh. Milorada Dimitrijevića ustanovljena 1986.godine, koja se dodeljuje arhitekti pojedincu ili arhitektonskom timu za jedan uspešno osmišljen, prostudiran i izveden poduhvat iz oblasti graditeljskog nasleđa završen u prethodnoj godini).

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SVETOG JOVANA PRETEČE ,,NAMASTIR” U BOTOŠU



Dragana Šijak, Radmila Dimitrijević, Danijela Mladenović

Svečanost u sali Narodne biblioteke Srbije

Zlatna Mistrija

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*