Zgrada Pučke banke

Miletićeva 48

Prvi vlasnik: Pučka banka iz Velikog Bečkereka
Vreme gradnje: 1925 -27. godina
Projektant: Josif Baktai, zidarski majstor
Stil: neogotika (romantizam)

Zgrada je podignuta za potrebe Pučke banke koju su osnovali Nemci u Velikom Bečkereku 1887. godine. Prvobitno je planirano da bude podignuta i Ulici Slobodana Bursaća (jedno kratko vreme, početkom dvadesetih godina 20. veka, zvala se Slovenačka ulica), ali se iz nekog razloga od te ideje odustalo, te je zgrada potom sazidana dosta daleko od centra grada u Miletićevoj ulici. Međutim, ta ulica je bila jedna od glavnih arterija grada, kroz koju je prolazio i železnički saobraćaj, a vodila je ka nemačkim naseljima: Klek, Lazarevo, Žitište, Ravni topolovac, Despotovac, Sutjeska itd.

Zgrada u Miletićevoj 48 (bivša Pučka banka)

Projekat ove zgrade je izradio Josif Baktai, zidarski majstor iz Velikog Bečkereka koji je projektovao još nekoliko zanimljivih vila po gradu. Jedna od njih je kuća dr Kencel Jozefa u Žarka Zrenjanina 20.

Kuća je izvedena u duhu neogorike. Investitor je zahtevao objekat sa jasnim neogotičkim, romantičarskim aluzijama na srednjovekovne dvorce. Ona nije u potpunosti izgrađena prema planu. Od ugaonog tornja, izveden je samo zabat. Postoje izmene i na fasadi, te je, umesto jednog prozora, formirno dva ulaza. S obzirom na različite visine i izgled ulaznih vrata, pretpostavjamo da je u međuvremenu došlo do promene namene, te je poslovna zgrada pretvorena u dve stambene jedinice najverovatnije za rukovodioce banke.

Ovu pretpostavku utemeljuje podatak da je 1927. godine Pučka banka podigla jednospratnu zgradu u glavnoj ulici pod brojem 9.  Danas ova zgrada više ne postoji. Na njenom mestu je šezdesetih godina prošlog veka podignut stambeno-poslovni objekat „Tekstil“.
Kuća je pedesetih godina 20. veka nacionalizovana. Danas je u privatnom vlasništvu, ali nema stanare.

izgled fasade iz projekta (1923)
IAZ, GPP (1919-1940) 9593/1923
Izvori:
Istorijski arhiv Zrenjanin, F-97 Gradsko poglavarstvo Petrovgrad (1919-1940)
9593/1923
Petrovgrad,
Fotodokumentacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin