6 May
2011
Posted in: Publikacije
By    No comments

Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX veka

Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX vekaAutori: Vesna Majstorović, Vesna Karavida, Bojan Kojičić
Izdavač: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Trg Republike 1
Za izdavača: Igor Kovač
Recenzenti: Prof. dr Aleksandar Kadijević, Dr Zoran Manević
Fotografije: Ivan Pančić, Zoran Međo, Ranko M. Savčić, Bojan Kojičić
Lektor i korektor: Aleksandar Bjelogrlić
Prevodi: Aleksandar Bjelogrlić, Arpad Pača
Grafički dizajn i priprema: Ranko M. Savčić
Štampa: Atelje FORSA, Zrenjanin
Tiraž: 350
Zrenjanin, 2009.

Veliki Bečkerek je u 19. veku bio stecište mnogih poznatih arhitekata i građevinskih inženjera koji su u naš mali grad na rubu Austrougarske monarhije dolazili, najčešće zbog posla, iz Budimpešte, Temišvara ili Arada. Dolazili su na poziv bogatih investitora, kao što su bile gradske vlasti ili poslovni ljudi, koji su mogli da plate projekat za podizanje svoje stambeno-poslovne kuće, palate ili vile.

Izložba pod nazivom POznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku u XIX veku do Prvog svetskog rata održana u malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanina bila je neposredni povod za nastanak ove monografije koja je zbog nedostatka finansijskih sredstava štampana tek nekoliko godina kasnije.
Akcenat u njenom organizovanju stavljen je bio na do tada poznate kao i na novootkrivene ličnosti arhitekata i na njihova dela, kako bismo dopunili saznanja o tome ko su bili prenosioci ideja iz oblasti graditeljstva u određenom vremenskom periodu, odakle su one dolazile i koja je njihova vrednost.
Mada se za većinu javnih i privatnih građevina zna ko su bili njihovi projektanti, ili bar izvođači radova, mnoga imena su nam još uvek ostala nepoznata. Zahvaljujući delu Josifa Fišera, Edena Lehnera, Đule Partoša, Ištvana Barta, Edea Rajtera, Lasla Đulaša, Viktora Beneša, Ajgner Šandora, Milana Tabakovića, Ištvana Kiša i dr., za sada nepoznatih majstora, naš grad se i danas, svojom arhitekturom može porediti sa mnogim gradovima u njihovom širem okruženju. Predstavljena građevinska ostvarenja su nam pružila dokaz da su njihovi autori svojim umetničkim radom i boravkom u našem gradu obeležili jedno razdoblje njegove kulturne istorije ostavljajući nam vredna i značajna graditeljska ostvarenja.
Tada vladajući stilovi akademizma i secesije u Evropi, postaće prepoznatljivi i u arhitekturi Velikog Bečkerekau XIX i početkom XX veka, u svim bitnim elementima njihovog izgleda.
Vesna Majstorović, istoričar umetnosti – konzervator

Naručite knjigu >>
Predstavljanje knjige u Pozorišnom klubu Zeleno zvono >>

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*