12 Oct
2012
Posted in: Aktuelnosti
By    No comments

Međunarodna konferencija u Češkoj “Upotreba industrijskog nasleđa u cilju razvoja turizma”

Delegacija Regionalnog centra za društveno ekonomski razvoj – Banat, Grada Zrenjanina i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je u periodu od 11. do 13. septembra boravila u službenoj poseti Republici Češkoj na poziv načelnika Hradec Kralove regiona g-dina Lubomira Franca.

Povod za posetu bio je nastavak uspešne saradnje započet početkom godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji između dva regiona i definisanje konkretnih projekata i aktivnosti za naredni period. Takođe, povod posete je bio i učestvovanje na međunarodnoj konferenciji na temu “Upotreba industrijskog nasleđa u cilju razvoja turizma” na kojoj je Bojan Kojičić istoričar umetnosti – konzervator, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin  predstavio industrijsko graditeljsko nasleđe našeg grada i regiona kao i mogućnosti za njegovu revitalizaciju kroz turizam.
– Primeri prezentovani na konferenciji koja je održana u obnovljenom starom kompleksu pivare, ukazali su nam na koje se sve raznovrsne načine može jedno ugašeno industrijsko postrojenje revitalizovati i sačuvati od nestajanja i kako se ono može prilagoditi savremenim potrebama i iskoristiti kao turistički potencijal jednog regiona, rekao je Kojičić i dodao da zrenjaninska pivara koja je imala tradiciju proizvodnje piva i kontinuitet dug 260 godina, ne radi od 2005.godine, te  nova saznanja i kontakte treba iskoristiti kada dođe vreme da se ovaj naš vredan industrijski kompleks obnovi.

 


konferencija

Sastanak kod načelnika  Hradev Kralove regiona


Pivara u Hradec Kralove                                                Pivara Dunđerski u Velikom Bečkereku

Naglasili smo privrednu saradnju dve regije koja je postojala u prošlosti, jer su češki inženjeri projektovali mašinska postrojenja i objekte u zrenjaninskoj fabrici šećera i pivari.

CENTAR REGIONA (KOMPLEKS BIVŠE PIVARE)

Tokom posete imali smo priilike da vidimo kako se jednom industrijskom kompleksu koji se nalazi u samom starom jezgru grada može udahnuti novi život. U nekadašnjoj pivari koja dugi niz godina nije radila, smešten je centar Regiona u okviru koga se nalaze i druge institucije: Centar za razvoj evropskih projekata Hradec Kralove, Univerzitet, galerija ali i komercijalni sadržaji; banke, trzni centar, restoran i mala pivnica i kafe u amfiteatru kompleksa u kome rade mladi ljudi sa posebnim potrebama. Stari objekti su restaurirani i adaptirani za nove sadržaje, a novi inkorporirani u kompleks sa jasnim razlikama u materijalizaciji i formi. Zanimljiv detalj  su dva monumentalna dimnjaka glavne zgrade pivare koji više nemaju svoju prvobitnu funkciju, a koji su maštovito rekonstruisani u savremenom materijalu, pri čemu je zadržana originalna forma.
Deo novca za realizaciju ovog do sada najskupljeg projekta u regionu  dala je Evropska unija a deo Regija Hradec Kralove. Radovi na obnovi kompleksa trajali su od 2005. do 2007. godine i do sada je najveća investicija u regionu!
http://www.colsys.cz/en-01news-76kuhk.php
http://www.4-construction.com/en/download?did=203&type=ftrd&key=a418613d3469ec728b5f8707b82a16ac

 


Front glavne zgrad bivše pivare


Zadnja fasada glavne zgrade pivare sa nadogradnjom


Deo kompleksa sa novim objektom i staklenim kafeom


Unutrašnje dvorište kompleksa bivše pivare sa osmatračkim tornjem


Deo kompleksa bivše pivare sa interpolacijama, deo u kome se nalazi univerzitet Hradec Kralove regije

 

 

 

Podelite Vaše mišljenje, ostavite komentar...

*