Ulica dr Zorana Kamenkovića

U ovoj ulici nalaze se brojne građanske kuće podignute krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, međutim mnoge su pretrpele velike izmene svog prvobitnog izgleda. Jedna od retkih očuvanih u svom izvornom obliku je kuća pod brojem 37.

Kuća Veselina Gardinovačkog, dr Zorana Kamenkovića 37

Prvi vlasnik: Veselina i Vera Gardinovački
Vreme izgradnje: 1937. godina
Projektant: Josif Vajteršan, građevinski majstor
Stil: Moderna (strimlajn modern)

Ovu porodičnu vilu projektovao je jedan od najtalentovanijih i najznačajnijih lokalnih projektanata iz međuratnog perioda Josif Vajteršan.  Autor je brojnih porodičnih vila izvedenih u stilu moderne arhitekture u Petrovgradu, od koji su najznačajnije Hajdekova (kej 2 oktobra 31) i Briningova vila (carice Milice 23). Izgradio je sebi vilu (Đorđa Stratimirovića 3 – degradirana) i svom rođaku Peteru Vajteršanu (Emila Gavrila – srušena).

Jednospratna građevina, pravougaone osnove, sa skrivenim plitkim jednoslivnim limenim krovom, podignuta je u uličnom nizu. Dva kubusa različite visine se spajaju pod zaobljenim uglom čime je objekat dobio dinamičnu formu koja je bila još izraženija malterskom plastikom u vidu linija iznad i ispod prozora koje su se spajale u polukrugu.

Izgled ulične fasade je sačuvan skoro u potpunosti.

Izgled ulične fasade danas
Izgled ulične fasade iz projekta, 1937.god. (Istorijski Arhiv Zrenjanin, GPP 8763/1939)