Palata Dunđerski

Kategorizacija: Spomenik kulture od velikog značaja
Adresa: Žitni trg br.2
Katastarska parcela br. 6638/6 K.O. Zrenjanin
……………………………………………………………………
Prvi vlasnik: Lazar Dunđerski
Vreme gradnje: 1905. godine
Projektanti: Močanji Karoj (Mocsányi Károly) i Sekeji Marcel (Székely Marcell)
Stil: secesija

Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, Veliki Bečkerek započinje svoj postepeni privredni razvoj i urbanistički rast i izvan granica tzv. „Varoškog kvarta“ koji je predstavljao najstarije jezgro grada, na okolna prigradska naselja. Jedno od takvih, bilo je i naselje „Opovo“ do kojeg se stizalo iz pravca „Varoškog kvarta“, preko Velikog mosta, sagrađenog 1904. godine u stilu secesije. Upravo u tom naselju, na desnoj obali Begeja, i u neposrednoj blizini samog mosta, podignuta je palata Lazara Dunđerskog, jednog od najbogatijih vojvođanskih veleposednika i industrijalaca toga doba.

Palata je sagrađena u stlilu secesije, između 1905. i 1910. godine. Nakon izgradnje predstavljala je deo kompleksa bečkerečke pivare, na koju se nadovezuje, i koja je, takođe, bila u vlasništvu porodice Dunđerski.

Na orginalnim planovima građevine ostala su zabeležena imena Močanji Karoja (Mocsányi Károly) i Sekeji Marcela (Székely Marcell) koji su se predstavili svojim pečatom firme kao građevinski majstori. Iako su se dvojica majstora u vreme kada je palata sagrađena bavili i projektovanjem ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su oni i autori sačuvanog projekta. Njihovo delo svedoči, da pripadaju onoj grupi graditelja, koji su, u naš mali provincijski grad, na rubu Austro-Ugarske monarhije, dolazili najčešće zbog posla, iz mnogo većih gradova: Budimpešte, Temišvara ili Arada. Svojim umetničkim radom i boravkom u našem gradu, obeležili su jedno razdoblje njegove kulturne istorije ostavljajući nam tako, vredna i značajna graditeljska ostvarenja.

Palata je zidana kao stambeno-poslovne objekat. Na samom uglu nalazila se kafana i Svečana sala sa muzičkim podijumom. U svečanoj, Plavoj sali, okupljali su se građani povodom raznih proslava, balova i sličnih svečanosti. Služila je čak i za iznajmljivanje ili održavanje izložbi.

Prostorije na spratu su se koristile za odmor i razonodu. Naizmenično su se smenjivale dečije spavaće sobe i sobe za odrasle, za poslugu, gostinski saloni, trpezarije sa kuhinjom i kupatila.

Posmatrano u celini, palata Lazara Dunđerskog pokazuje, da se pri njenom komponovanju vodilo računa da objekat bude pažljivo ukomponovan u prirodno okruženje i da bude u skladu sa susednim, postojećim objektima. Utisak sklada postignut je saživljenošću svih dekorativnih elemenata, koloritom i zanatskom perfekcijom majstora.

Vesna Majstorović

Crtež iz originalnog plana
Crtež iz originalnog plana

Palata Dunđerski, Fasada ka Begeju
Palata Dunđerski, Fasada ka Begeju

Kompleks pivare nekad
Kompleks pivare nekad

Palata Dunđerske Sofija ship
Palata Dunđerske Sofija ship

Kompleks pivare danas
Kompleks pivare danas

Izvori:

V.Majstorović, Secesija u arhitekturi Zrenjanina, Zrenjanin 2016. 70-79
V.majstoroviá, Palata Lazara Dunđerskog i pivarski kompleks u Zrenjaninu, Građa za proučavanje spomenika kulture vojvodine, XXVI, Novi Sad 2013,29-40
S.Urošević, Palata Lazara Dunđerskog – revitalizacija spomenika kulture, stručni rad za zvanje arhitekte-konzervatora, Beograd 2004
V.P.Krstić, Dunđerski Lazar, Srpski biografski rečnik 3, Novi Sad Matica Srpska 2007, 450-451
Grupa autora, 250 godina zrenjaninske pivare, zrenjanin 2005, 11-74
M.Ferenc, Magyar épitészek,1890-1918, Budapest 1955, 244