Crkva Svetog Arhangela u Dragutinovu

Veliki značaj

Mesto je naseljeno 1752. godine pod nazivom Karlovo, po austrijskom caru Karlu VI.  Posle Prvog Svetskog rata dobilo je naziv Dragutinovo, a posle Drugog, Banatsko, odnosno Novo Miloševo.

Sadašnja crkva podignuta je 1842. godine, što je zabeleženo u malternom natpisu nad ulaznim portalom. Zapadno pročelje crkve rešeno je u neoklasičnom stilu sa plitkim pilastrima nad kojima je krovni venac i timpanonsko trougaono polje. Visoki zvonik nije skladno uklopljen u donji deo pročelja. Za razliku od plošno izvedene zapadne, bočne fasade su rešene sa dubokim polukružnim nišama u kojima su smešteni prozori.

Rezbarija ikonostasa je uzdržan klasicistički bidermajerski  rad nepoznatog majstora.  Nikola Aleksić je 1855. godine  slikao ikone, tronove i pevnice, Hristov grob, kao i zidne slike na svodu nad soleom. Kao učenik Arse Teodorovića, on je jedan od najplodnijih slikara prve polovine XIX veka, koji je tokom karijere duge četiri decenije, prešao put od klasicizma i bidermajera do  nagoveštaja romantizma. Atmosfera na njegovim slikama hladnog kolorita, približava ga sentimentalnosti nazarenskog slikarstva. Ostale zidne slike izveo je Josif Gojgner.
 

Zapadna fasadaZapadna fasada

 

IkonostasIkonostas

 

Zidno slikarstvo
Zidno slikarstvo