Rimokatolička crkva svete Magdalene u Novom Miloševu (Beodri)

U svet beodranskih dvoraca i zgrada vlastelinstva uklapa se i župna (parohijalna) crkva. Ona se nalazi nedaleko od dvorca Lajoša Karačonjija. Porodica Karačonji je u Beodri 1796. godine osnovala kapelansku službu, koja je 1832. prerasla u župu (parohiju). Ktitori Laslo i Lajoš Karačonji su 1838–41. godine sagradili župnu (parohijsku) crkvu, koja i danas postoji i koja je jedna od najvećih u okolini. (Pored crkve izgrađen je i sveštenički dom, ali on nije sačuvan u izvornom obliku) Kasnije su obojica sahranjena u porodičnoj grobnici, u kripti crkve.

Crkva je impozantnih razmera, i za razliku od ostalih crkava u okolini, ima dva tornja. Pojedine crte crkve ukazuju na to da se njenog projektovanja prihvatio arhitekta koji je delovao i drugde u Banatu.

Pažnju zaslužuje i unutrašnjost crkve. Njen glavni brod se sastoji od reda čeških kapa koje prekrivaju i oltar. Svod u obliku češke kape (bačvasti svod) tradicionalno je bio omiljena forma za pokrivanje prostora u baroknoj arhitekturi. Međutim, u doba poznog klasicizma crkve slične veličine su građene sa poluobličastim ili kupolastim svodom. Dakle, crkvu je projektovao arhitekta koji je rado primenjivao način zasvođavanja koji je u vreme gradnje crkve već smatran zastarelim, ali u čijoj je primeni izgleda bio veoma iskusan. S ovim u vezi valja se prisetiti nekoliko prizemnih dvorana u dvorcu Lasla Karačonjija, koje su takođe zasvođene češkom kapom velikog razmera. Pomenute činjenice možda potvrđuju pretpostavku o nekom  lokalnom projektantu. Istovremeno, u vezi sa enterijerom crkve u Beodri važno je istaći prisustvo pojedinih klasicističkih elemenata, kao što su slobodno stojeći jonski stubovi koji nose lukove svoda ili kasetirana polusferična kupola oltara, koje je nepoznati projektant uspešno ukomponovao u konzervativniji sistem uređenja prostora.

Jožef Šiša, istoričar umetnosti

Godine 2020. izvedeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na zapadnoj fasadi i kapama zvonika.

 

Rimokatolička crkva svete Magdalene u Beodri 2020. godine

 

Ulaz u kriptu
Ulaz u kriptu

 

Kripta
Kripta

 

Brod crkve
Brod crkve

 

Galerija sa orguljama
Galerija sa orguljama

Izvori:

  • Sisa, Јoszef, A beodrai Karátsonyi-kastélyok és Pán József, Budapest 2012.
  • Borovszky Samu (ur.): Temes vármegye és Temesvár. Magyarország vármegyéi és városai. Budapest, b. g. [1914.] 68., 76.
  • Dokumentacija i fotodokumentacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin