Žitni trg

Niz objekata orijentisanih prema Begeju, koji se protežu između dva betonska mosta, predstavljaju obodni deo zaštićene okoline Prostorno kulturno – istorijske celine ,,Centar Zrenjanina”. Niz čine objekti magacinske, industrijske i stambene namene. Međutim, prvobitno podignuti kao magacini za skladištenje robe i industrijski objekti, u novije vreme im je promenjena namena u stambene ili ugostiteljske objekte. Ovaj niz je produžetak pivare i palate Lazara Dunđerskog, koji se nalaze sa desne strane betonskog mosta a koji, iako degradirani, važe za industrijsko – stambeno – poslovni kompleks od posebne ambijentalne i arhitektonske vrednosti za grad.


fotografija, početak 20. veka

pogled sa obale Begeja

……………………………………………………………………………………………………………………………

Bivša fabrika sapuna Ambrozi

Adresa: Žitni trg br.1
Katastarska parcela br. 4996 KO Zrenjanin
………………………………………………………

Prvi vlasnik: Jožef Ambrozi (Ambrozy Jozsef)
Vreme izgradnje: 1912. godina
Projektant: Hof Nandor (Hoff Nándor)
Stil: industrijska arhitektura

U objektu se nalazio pogon fabrike sapuna Ambrozi Jozefa. Danas je jedan deo prilagođen stambenoj nameni. Tom prilikom su iznad prostranih prozor probijeni prozori novih stambenih jedinica, čime ipek nije u većoj meri degradirana arhitektura ovog objekta indudstrijske arhitekture koju karakterišu velike staklene površine i detalji izvedeni u fasadnoj opeci crvene boje.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Zgrada Milana Bogdanovića

Adresa: Žitni trg br.9
Katastarska parcela br. 501/2 KO Zrenjanin
………………………………………………………

Prvi vlasnik: Milan Bogdanović (trgovac)
Vreme izgradnje: 1924. godina
Projektant: Janoš Panji (János Pányi)
Stil: industrijska arhitektura

Zgradu je projektovao lokalni građevinski majstor i preduzimač Janoš Panji za trgovca Milana Bogdanovića. U prizemlju je magacinski prostor, dok je sprat stambene namene sa dve stambene jedinice. Ovde je funkcionalnost objekta bila prioritetni zadatak za projektanta. Zgrada nije u potpunosti izvedena prema Panjijevoj zamisli, već je pojednostavljena i izvedena fasadnom opekom.

Fasada je u manjoj meri izmenjena u odnosu na prvobitan izgled.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Zgrada bivšeg mlina

Adresa: Miletićeva br. 1
Katastarska parcela br. 502/1 KO Zrenjanin
………………………………………………………

Prvi vlasnik: nepoznat
Vreme izgradnje: kraj 19. veka
Projektant: nepoznat
Stil: industrijska arhitektura

Iako se nalazi u neprekinutom nizu sa prethodno navedenim objektima, ova zgrada se vodi na Miletićevu ulicu. U njoj se nalazio mlin za kukuruz koji se u narodu zvao Krupara. Pre više od dve decenije je adaptiran u poslovni prostor, i to veoma uspešno, što se odrazilo i na izgled fasade. Plitki otvori su prošireni i pretvoreni u prozore, čime je arhitektura ovog privrednog objekta dobila drugačiju formu, karakterističnu za stambene objekte.