Zgrada KOMITETA SKJ (Saveza komunista Jugoslavije)

Investitor: Opština Zrenjanin (Opštinski fond za stambenu izgradnju)
Vreme gradnje: 1960-1962. godine
Projektant: Projektni biro građevinskog preduzeća ,,Banat” Zrenjanin
Projekat konferencijske sale: arh. Lj.Leko
Stil: internacionalna moderna

Zgrada nekadašnjeg Komiteta Saveza komunista Jugoslavije je prvi javni objekat posleratne arhitekture u Zrenjaninu koji je stavljen pod prethodnu zaštitu. Nalazi se u Prostorno kulturno – istorijskoj celini ,,Staro jezgro Zrenjanina“ u Ulici kralja Petra Prvog. Zgrada Komiteta, sa naknadnom nadogradnjom potkrovne etaže, je očuvan i visoko kvalitetan primer internacionalne arhitekture na ovim prostorima i svedoči o arhitektonsko-stilskim kretanjima i tehničkim dostignućima našeg društva u šezdesetim godinama 20. veka. Zgradu Komiteta, koja je izvedena prema projektu lokalnog građevinskog preduzeća ,,Banat“, karakteriše obrada fasade u kvalitetnim materijalima (upotreba više vrsta kamena i mermera, zatim aluminijumska stolarija i bakarni krov).

U skaldu sa tadašnjim generalnim urbanističkim planom objekat je postavljen paralelno sa regulacionom linijom ulice, ali od nje povučen oko 30 metara. Ispred objekta je formiran plato sa pristupnom stazom i zelenim površinama.

,,Svaki objekat obojen i obeležen ideologijom, prati put te ideologije, ukoliko na vreme, zbog vrednosti koju ima – kako materijalne, tako i prostorne ne promeni namenu i nastavi novi život. Sudbinu zaboravljenih deli zgrada starog Komiteta SKJ, koja je od statusa jednog od najvažnijih objekata u gradu sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, već dugi niz godina najvećim delom zapuštena. Delom rekonstruisana za potrebe bioskopa, predmet sporova vlasništva, ona i dalje čeka rasplet nakon čega bi u arhitektonskom smislu, povratila stari sjaj.”

Jelka Đorđević


Zgrada komiteta SKJ (pre dogradnje krova i potkrovne etaže), šezdesete godine 20. veka

Bojan Kojičić, istoričar umetnosti