VILA ŽARKA DAJIĆA

Đorđa Stratimirovića 2a

Ulica Đorđa Stratimirovića u naselju ,,Mala Amerika” deo je zaštićene okoline Prostorno kulturno – istorijske celine ,,Staro jezgro Zrenjanina” U okviru ove zaštićene okoline nalazi se vila Žarka Dajića.

Prvi vlasnik: Žarko Dajić
Projektant: Aleksandar Putić, zidarski majstor
Vreme izgradnje: 1941. godina
Stil: moderna

Prizemna vila povučena od ulične regulacije, zbog gustog zelenila slabo je saglediva sa ulice. Ima razuđenu osnovu, plitak i skriven krov pokriven limom, dok fasadu jedino krase manji i veći prozorski otvori. Stilski pripada graditeljskom korpusu objekata izvedenih u duhu predratne moderne arhitekture iz četvrte decenije 20. veka. Vilu je projektovalo i izgradilo građevinsko preduzeće Aleksandra Putića, ovlašćenog zidarskog i betonskog majstora iz Petrovgrada.

Vlasnik vile je bio ugostitelj Žarko Dajić koji je tridesetih godina 20. veka pod zakupom držao nekoliko gradskih kafana: Central u Gimnazijskoj, kod Srpskog kralja (na Trgu slobode) i kantinu u okviru fabrike šećera. Građena tokom rata, bila je jedna je od poslednjih podignutih vila koja je pripadala korpusu predratne moderne arhitekture.