Slovačka ulica

U okviru zaštićene okoline Slovačke Evangeličke crkve nalaze se tri u nizu građanske kuće koje su frontom okrenute ka Slovačkoj ulici. Parcele na kojima su izgrađene pripadale su Evangeličkoj crkvenoj opštini do 1929. godine. Podignute su početkom četvrte decenije, otprilike istvremeno, što potvrđuje i ujednačena visina venca i slemena ovih kuća. Ujednačenih su i arhitektonskih vrednosti.

———————————————————————————————————————————————–

Kuća Jožefa Varadija, Slovačka 1

Prvi vlasnik: Totan Adorjan
Vreme izgradnje: 1931. godina
Projektant: Jakob Vajteršan (Weiterschan Jacob), zidarski majstor
Stil: ar deko

Kuća se nalazi pored Evangeličke crkve. Ima dvorišno krilo i širok ulični front koji je dekorisan u maniru ar dekoa. Njena posebna vrednost je široka pešačka četvorokrilna kapija, uokvirena  pilastrima sa jonskim kapitelima koji se pojavljuju i između središnjih prozora. Ostala fasadna dekoracija je svedena. Iz ulaznog hodnika se pristupa svečanom predsoblju koje je izdignuto stepenicama i ukrašeno udvojenim stubovima. 

Projektant i izvođač radova je lokalni zidarski majstor Jakob Vajteršan.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Kuća Imrea Varadija, Slovačka 1a

Prvi vlasnik: Ankić Boža
Vreme izgradnje: 1931. godina
Projektant: Jakob Vajteršan (pretpostavka)
Stil: secesija

Ima uzak ulični front sa dva trokrilna prozora i uskom pešačkom kapijom. Fasada je svedeno dekorisana plitkom secesijskom geometrizovanom ornamentikom.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Porodica Varadi se uselila u ove dve kuće početkom osamdesetih godina 20. veka nakon rušenja njihove porodične kuće koja se nalazila u Ulici cara Dušana br. 8, zbog izgradnje magistrale 1986. godine. Kao kompenzaciju, od grada su dobili ove dve kuće u nizu u neposrednoj blizini. Prva je pripala advokatu Jožefu (Joški) Varadi sa suprugom Zorkom Pin, dok je u drugoj živeo njegov mlađi sin – advokat Imre Varadi sa porodicom.

Porodica Varadi je poznata advokatska porodica čiji je najznačajniji predstavnik bi Imre Varadi koji je osnovao kancelariju 1893. godine.

……………………………………………………………………………………………………………………………….